- Mięso można smażyć bez użycia tłuszczu. Rozgrzaną patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Dopiero wtedy kładziemy mięso i smażymy bez obawy przyklejenia czy przypalenia.
- Jeżeli chcemy uzyskać klarowny rosół, wrzućmy do bulonu czystą skorupkę jajka.
- Nastawiając rosół lub smak na zupę, trzeba najpierw go zagotować, zebrać starannie
szumowiny, a dopiero potem dodać włoszczyznę i posolić.
- Rosół będzie smaczniejszy, gdy ugotujemy go z mięsa wołowego, z dodatkiem kawałka cielęciny lub drobiu.
- Jeżeli do pieczeni rzymskiej dodamy trochę mąki kartoflanej, da się łatwo kroić na cienkie plasterki.
- Mięso szybciej się ugotuje i będzie miękkie w gotowaniu, jeżeli po odszumowaniu wleje się do wody łyżeczkę wódki.
- Pieczeń cielęca i barania skruszeje i będzie delikatniejsza, jeśli na parę dni przed pieczeniem zalejemy ją roztrzepanym kwaśnym mlekiem.
Ciekawe porady, o części nie miałem pojęcia.
OdpowiedzUsuń