Przygotowywanie warzyw
- Warzywa przed obieraniem starannie myjemy, pod bieżącą zimną wodą. Bardzo dokładnie szorujemy buraczki, marchew, ziemniaki, selery, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.
- Warzywa liściaste: szpinak, sałatę, szczypiorek starannie płuczemy, ale tak aby ich nie pognieść.
- Warzywa korzeniowe po umyciu cieniutko obieramy, nie zapominając, że bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej witamin i soli mineralnych.
- Warzyw obranych nie przetrzymujemy w wodzie, bo tracą składniki mineralne, z tych samych powodów sałatki przygotowujemy bezpośrednio przed spożyciem.
- Warzyw nie siekamy zbyt drobno. Szczypiorek, koperek, czy natkę pietruszki kroimy i natychmiast dodajemy do potraw.
- Komponując surówki pamiętajmy , aby warzywa zawierające witaminę C uzupełniane były takimi , które zawierają witaminę A.
- Warzywa bogate w witaminę C to: nać pietruszki, papryka, brokuły, kalafior, kapusty.
- Warzywa bogate w witaminę A to: dynia, szpinak, sałata, papryka, marchew, jarmuż, koperek, szczypiorek, zielony groszek.
- Warzywa bogate w inne witaminy: rzodkiewka, rzepa, cebula, seler, ogórek, kabaczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz