Przygotowywanie warzyw cd.
- Zielona pietruszka, seler, koper, sałata - przechowują się dobrze w woreczku foliowym w lodówce.
- Zieloną pietruszkę i koper można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w suchym pojemniczku,szczelnie przykrytym. Zielenina musi być również sucha.
- Warzywa czyścimy i kroimy bezpośrednio przed gotowaniem, gotujemy pod przykryciem.
- Łyżeczka cukru dodana do wody, w której gotujemy warzywa, poprawią ich smak.
- Zamrożone warzywa wrzucamy nie rozmrożone do wrzącej wody.
- Ugotowanych warzyw nie przetrzymujemy w wodzie w której się gotowały, bo stają się wodniste i niesmaczne.
- Jeśli marchew, cebulę, pietruszkę i seler podsmażymy lekko na maśle ,to zupa będzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza.
Nigdy nie dodawałem cukru do gotowania warzyw, muszę wypróbować ten sposób.
OdpowiedzUsuń