Ryby śnięte są świeże, jeśli:
- mają różowe skrzela,
- zanurzone w wodzie opadają na dno,
- mają oczy wypukłe i błyszczące.
Ryby mrożone należy przygotowywać do spożycia zaraz po rozmrożeniu.
Przechowywanie i przygotowywanie
- Mrożoną rybę do czasu przygotowywania do spożycia należy przechowywać w zamrażarce w woreczku foliowym.
- Rybę nie mrożoną która nie będzie długo przetrzymywana, należy wyczyścić i umieścić w lodówce.
- Ryba w lodówce nie może leżeć w pobliżu masła, mleka, twarogu, inaczej produkty te nabiorą nieprzyjemnego zapachu.
- Rybę szybciej oczyścimy drobną tarką, wcześniej możemy ją na moment zanurzyć w gorącej wodzie. Rybę łatwiej się oczyści, jeśli lekko skropimy ją octem i pozostawimy na kilka minut.
Co robić aby ryba była smaczna ?
- Ryba będzie smaczniejsza, jeśli do wody w której się gotuje dodamy trochę mleka.
Jeżeli zapach ryby jest bardzo intensywny, radzę dodać dużo warzyw i przypraw do wody w której się gotuje. Można dodatkowo dodać na litr wody ok. pół szklanki wody z kiszonych ogórków.
- Gdy smażymy rybę o mocnym zapachu, dobrze jest do oleju dodać obrany i pokrojony na części ziemniak, lub wlać kilka kropli soku z cytryny.
- Kotlety rybne będą smaczniejsze, jak dodamy do nich podsmażoną cebulę.
- Ryba podsmażana bez panierki będzie ładnie zrumieniona, jak przed smażeniem osuszymy ją ręcznikiem papierowym.
- Ryba jest ugotowana, gdy łatwo odchodzą od niej płetwy.
Dziękuję za porady! :)
OdpowiedzUsuń