Jak sprawdzić świeżość jaj ?
- Jaja należy włożyć do pojemnika z zimną wodą.Świeże zostaną na dnie, mniej świeże podniosą się do góry, a stare wypłyną na powierzchnię.
- Wyjęte z lodówki zimne jajka szybko nam popękają podczas gotowania. Żeby tego uniknąć, należy nakłuć je igłą z szerszej strony, włożyć do zimnej wody i powoli podgrzewać.
- Zamarznięte jajka można znowu wykorzystać, jeśli wymoczymy je uprzednio przez cztery godziny w zimnej wodzie.
Jak gotować i smażyć jajka ?
- Do roztrzepanych jajek przed smażeniem dobrze jest dodać łyżkę oliwy. Jajecznica będzie smaczniejsza.
- Jajecznica będzie pulchna, gdy dodamy do niej łyżkę mleka, a gdy dodamy przed smażeniem szczyptę soli będzie miała lepszy kolor.
- Szybciej i lepiej ubijemy pianę z białek, gdy na ok 4 białek dodamy ok.1/4 łyżeczki octu i razem ubijemy.
- Jeżeli do gotującej wody dodamy łyżkę octu, białko nie wypłynie nam z pękniętego jajka.
- Przy gotowaniu jajka na twardo wsypujemy do wody trochę soli, a łatwiej nam będzie obierać jajka. Po ugotowaniu jajka wkładamy do zimnej wody i obieramy.
Obserwatorzy
piątek, 22 października 2010
Kuchnia-wszystko o jajkach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jeśli chodzi o zamarznięte jajka to jaki jest ich okres do spożycia po rozmarznięciu chodzi mi o jajka surowe zamarznięte w skorupkach
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o zamrażanie jajek, to lepiej oddzielić żółtko od białka i wtedy zamrozić.
OdpowiedzUsuń