Jak kupować i przechowywać cytryny
- Kupujemy cytryny ciężkie, z błyszczącą i cienką skórką.
- Im cięższa cytryna , tym ma więcej soku.
- Cytryny o skórze zielonej, ale błyszczącej są tak samo dobre jak cytryny żółte.
- Cytrynę przed użyciem szorujemy szczoteczką w gorącej wodzie, ponieważ jej skórka pokryta jest środkami konserwującymi.
- Zanim przekroimy i wyciśniemy cytrynę - włóżmy ją na 5 minut do ciepłej wody.
- Cytryny możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.
- Cytrynę zawiniętą w papierową serwetkę uchronimy przed wyschnięciem.
- Jeżeli już cytryna nieco nam podeschnie, możemy ją podratować wkładając na pół godziny do gorącej wody.
- Świeże cytryny kroimy w plasterki, układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę przesypujemy cukrem, słoik dobrze zamykamy.W taki sam sposób przygotowujemy drobno posiekane skórki z cytryny(wcześniej należy je obrać z białego miąższu).
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz