Obserwatorzy

poniedziałek, 18 października 2010

Kuchnia-wszystko o cytrynach

Jak kupować i przechowywać cytryny


- Kupujemy cytryny ciężkie, z błyszczącą i cienką skórką.

- Im cięższa cytryna , tym ma więcej soku.

- Cytryny o skórze zielonej, ale błyszczącej są tak samo dobre jak cytryny żółte.

- Cytrynę przed użyciem szorujemy szczoteczką w gorącej wodzie, ponieważ jej skórka pokryta jest środkami konserwującymi.

- Zanim przekroimy i wyciśniemy cytrynę - włóżmy ją na 5 minut do ciepłej wody.

- Cytryny możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

- Cytrynę zawiniętą w papierową serwetkę uchronimy przed wyschnięciem.

- Jeżeli już cytryna nieco nam podeschnie, możemy ją podratować wkładając na pół godziny do gorącej wody.

- Świeże cytryny kroimy w plasterki, układamy warstwami w słoiku, każdą warstwę przesypujemy cukrem, słoik dobrze zamykamy.W taki sam sposób przygotowujemy drobno posiekane skórki z cytryny(wcześniej należy je obrać z białego miąższu).


-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz