Ciasta - praktyczne rady
- Ciasto drożdżowe będzie bardziej żółte, gdy dodamy żółtka utarte z odrobiną soli.
- Ciasto drożdżowe lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło dodawać będziemy kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w pewnych odstępach czasu.
- Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć w blasze w której je piekliśmy, bo przechodzi zapachem blachy i robi się miękkie.
- Jeżeli ciasto nie odchodzi od formy, pod boki i dno blachy musimy podłożyć mokrą ściereczkę.Gdy to nie pomoże zanurzamy całą foremkę w gorącej wodzie(tak żeby nie zamoczyć ciasta).
- Placek z owocami będzie kruchy i bez zakalca, jeżeli przed ułożeniem owoców posmarujemy ciasto ubitym białkiem i lekko oprószymy mąką.
Obserwatorzy
niedziela, 24 października 2010
Kuchnia - kilka rad przy pieczeniu ciast
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne porady, na pewno przydadzą mi się przy wypiekaniu ciasta drożdżowego.
OdpowiedzUsuń