Dobra mąka pszenna jest biała lub lekko kremowa, mąka kartoflana jest śnieżnobiała, a żytnia jest szara.
- Jeśli naciśniemy palcem mąkę, powinien zostać na niej wyrażny rysunek skóry.
- Dobra mąka ściśnięta w dłoni zbija się w grudkę, a po otwarciu dłoni,
rozsypuje się.
- Dobra mąka ma przyjemny zapach, w smaku jest słodkawa i od razu miesza się ze śliną.
- Mąka zbija się w grudki, ma zapach stęchlizny, a więc napewno znajduje się w niej robactwo i nie nadaje się do spożycia.
- Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek,jeśli wsypiemy do niej szczyptę soli.
Obserwatorzy
niedziela, 3 października 2010
Mąka i jej jakość
Jak rozpoznajemy jakość mąki ?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie wiedziałem o większości rzeczy tutaj wymienionych. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń