Sekrety kuchni - jak gotować kaszę
- gotowanie na sypko (kasze grube) - kaszę należy przebrać, wypłukać, osączyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszcu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na ok. 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika.
Uwaga : kaszy nie należy mieszać podczas gotowania.
- rozklejanie (kasze drobne) - kaszę należy wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka. Następnie wodę lub mleko w ilości 5-8 razy większej od objętości kaszy zagotować. Do wrzątku wlać rozprowadzoną wodą kaszę i gotować, aż się rozklei.
Bardzo dziękuję, jeżeli zechcesz skomentować ten post.
dobrze wiedzieć, bo ja zawsze mieszałam ;) dołączam do obserwacji bloga :)
OdpowiedzUsuń