Zupełnie przypadkiem przeczytałam w internecie że do serów żółtych dodawany jest barwnik szkodliwy dla zdrowia. Ponieważ jestem miłośniczką serów , postanowiłam znowu poszperać i proszę ...zrobiłam swój pierwszy ser. ...i muszę się pochwalić. Na fotkach jest ser zrobiony dwa tygodnie temu(ten pierwszy). Do tej pory zrobiłam jeszcze dwa serki( jeden to ok. 1 kg. sera) z różnymi dodatkami jak : kapary, kminek,suszony czosnek. Pychotka. W sero produkcję wpadła również moja Synowa i zaczęła robić swoje smaki a więc z dodatkiem papryki drobno krojonej, suszonych pomidorów, bazylii, ziół prowansalskich. Ponieważ Moje Dzieci mieszkają w domu obok, wymieniamy się serami. Jeżeli ktoś może podsunąć jakieś pomysły smakowe byłoby miło.
Do zrobienia sera potrzebujemy :
1 kg twarogu tłustego (ja użyłam półtłustego z Biedronki)
1 l mleka
125g masła
1 jajko
1 łyżka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
Do
gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie. Następnie ser
odcedzamy( nie za mocno) w momencie jak powstanie serwatka , na
ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy
trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy,
ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól (można
dodać przyprawy wg.uznania) i na koniec dodajemy sodę i ocet i dalej
mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią
aluminiową, a wygodniej do foremki jednorazowej. Ja wylewając ser do foremki decyduję jaki ma być wysoki i ograniczam podwijając folię.
Czekamy aż masa wystygnie i wstawiamy do lodówki. Ja zrobiłam wieczorem a rano ser dał się kroić w cienkie plasterki. Smacznego.
OOO, jaki świetny serowy pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że muszę koniecznie spróbować.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego tygodnia.
super pomysł!
OdpowiedzUsuńa smakuje omomomomomomomomomomomomom... mniam ; )
na pewno będę z mamą często je robiła ; *
Dziękuję Anonimku. całuski.
UsuńZaciekawiłaś mnie tym serem, w najbliższych dniach zabieram się za niego. Mężuś jest wielkim serożercą, więc się bardzo ucieszy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapewniam,że będzie smakował. U mnie ser kupiony nikt już nie tyka. Pozdrawiam.
UsuńBardzo bardzo lubie sery :)
OdpowiedzUsuńPysznosci :)
Moze i ja sprobuje... Dziekuje za przepis :)
Jak dobrze, że wypróbowałaś ten przepis. Też mam dosyć sklepowej chemii.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sery wszelkiej maści .Skradłaś mi serce zamieszczając ten przepis :) Dziękuję .
OdpowiedzUsuńU mnie mama robiła ser żółty, pychota był. Już dawno nie robiła.
OdpowiedzUsuńPamiętam, że przy mieszaniu nieźle się trudziła.
jak jest z mieszaniem składników w tym przepisie, ciężko?
przepadam za serami....
OdpowiedzUsuńPodczas produkcji sera dodać można wszelkiego rodzaju zioła suszone (w zależności od preferencji). Dzięki za przepis. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałem, że ser produkuje się w taki sposób. Ciekawe.
OdpowiedzUsuń