Sposób na pyszne drożdżowe ciasto
Żeby drożdżowe ciasto wyrosło i było żółte i pachnące,wystarczy przestrzegać kilku zasad a z pewnością się uda.
- temperatura składników ciasta powinna wynosić około 20˚C, a wody 25-30˚C.
- ciasto drożdżowe powinno wyrastać pod przykryciem trzy razy : pierwszy raz
przykrywamy sam rozczyn i zostawiamy do wyrośnięcia, potem przykrywamy już
wyrobione ciasto i odstawiamy, żeby wyrosło, trzeci raz ciasto powinno wyrastać
pod przykryciem już na blaszce po nadaniu mu pożądanego kształtu,
- aby nie było zakalca temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 180-200˚C.
Nie należy też otwierać piekarnika, zanim ciasto odpowiednio nie stężeje. Nie
należy też wyjmować ciasta z piekarnika, zaraz po upieczeniu, lecz pozostawić w
nim do wystygnięcia,
- żeby ciasto dobrze wyrosło, nie należy dodawać zbyt wiele cukru, bo nadmiar cukru
hamuje wzrost drożdży. Przestrzegaj ilości cukru podanej w przepisie,
- ciasto będzie lepsze i bardziej żółte, jeśli sól przeznaczoną do ciasta wsypiemy
do żółtek i razem z nimi utrzemy,
- jeśli nie chcemy, żeby ciasto było suche, powinniśmy dodawać do niego samych
żółtek (zamiast całych jajek). Będzie jeszcze bardziej puszyste, gdy
wymieszamy je z kefirem,
- Przed włożeniem ciasta do piekarnika można go posmarować warstwą białka, co po
upieczeniu da efekt błyszczącej skórki.
porady zaczerpnięte tutaj
lubię ciasto drożdżowe, ale nie piekę ;-(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam miło
A ja lubię i piekę, dlatego w najbliższym czasie mam zamiar go wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń