Dobry miód ma przyjemny zapach, słodki smak, a jego kolor zależy od kwiatów, z jakich pszczoły zbierały nektar. I tak : miód lipowy jest- żółty, akacjowy- biały, z gryki- brązowy, a z wrzosu i leśnych kwiatów- ciemnobrązowy. Miód często bywa fałszowany przez dodanie syropu kartoflanego. Taki miód nie krystalizuje się. Można sprawdzić czy do miodu nie dodano mąki, lub krochmalu. Należy łyżkę miodu zagotować w 1/2 szklanki wody i dodać 2 krople jodyny. Obecność tych dodatków wykaże fioletowe zabarwienie. Kropla prawdziwego miodu nie toczy się po gładkiej powierzchni. Gdy lejemy prawdziwy miód cienką stróżką, układa się w widoczną wstążkę.
Obserwatorzy
czwartek, 23 września 2010
Jak rozpoznać jakość miodu
Miód prawdziwy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz