jak gotujemy młode jarzynki
-jarzynki płuczemy przed obraniem
-obieramy bardzo cienko
-nie moczymy długo w wodzie
-jeśli to możliwe gotujemy w całości,dopiero potem kroimy
-wrzucamy na wrzątek
-gotujemy krótko na mocnym ogniu
-solimy pod koniec gotowania
-odstawiamy w chłodne miejsce(jeśli mają być podane później)i odgrzewamy przed podaniem
cebula
-jeśli chcemy pozbawić cebulę ostrego smaku i zapachu,w całości wkładamy ją do gorącej a następnie do zimnej wody.Obieramy z łupinki
-przekrojona połowa cebuli nie straci smaku,jeśli przekrojone miejsce posmarujemy tłuszczem(masłem lub margaryną)
-po krojeniu cebuli przecieramy ręce solą,a następnie myjemy(stracą przykry zapach)
Im więcej koszulek otula cebulę,tym sroższa będzie zima.
pieczywo
-aby przedłużyć świeżość pieczywa do pojemnika z chlebem wkładamy surowe jabłko
-chleb świetnie przechowujemy w zamrażarce(wystudzony chleb musi być szczelnie zamknęty w woreczku foliowym).Pieczywo wyciągamy na godzinę przed spożyciem i nie wyjmując z woreczka czekamy,aż się rozmrozi
bułki i chleb możemy odświeżać na parze lub w mikrofali
przypalone danie
-lekko przypalone danie(jeżeli cała potrawa nie przeszła zapachem spalenizny)można uratować.Nie mieszając potrawy,garnek z pokrywką wstawić do zimnej wody.Po kilku minutach wyciągamy garnek i przelewamy lub przekładamy potrawę do drugiego garnka i dalej gotujemy.Przypalona część potrawy pozostanie w pierwszym garnku
porady bardzo cenne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam miło