Obserwatorzy

czwartek, 30 września 2010

Jak rozpoznać jakość mleka

Mleko i jego przetwory-jak rozpoznać ich świeżość?


- Domieszkę sody w mleku wykryjemy dodając trochę octu - mleko będzie się burzyć.

- Rozcieńczone mleko nie skupia się w postaci kropli na gładkiej(np.szklanej)płycie,
lecz nieforemnie rozlewa się.

- Rozcieńczone wodą tworzy niebieską obwódkę przy nachyleniu naczynia.

- Dodatek twarogu do śmietany poznamy rozcierając odrobinkę śmietany w palcach -
będą wyczuwalne grudki.

- Masło z dodatkiem np. margaryny , wrzucone na gorącą wodę rozpływa się w duże,
tłuste plamy.Masło takie po stopieniu jest mętne i powoli się klaruje.

Mleko nie wykipi, jeśli na dno garnka włożymy fajansowy spodeczek.

Mleko szybciej skwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru.

Mleko nie zwarzy się, jeśli na litr mleka dodamy 1,5 łyżeczki cukru.

niedziela, 26 września 2010

KUCHNIA-PORADY

Gotowanie klusek

Kluski nie rozgotują się prędko, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy łyżeczkę mąki kartoflanej.
Koncentrat pomidorowy

Otwarty słoiczek z koncentratem pomidorowym uchronimy przed zepsuciem i pleśnią, jeśli posypiemy go miałką solą, a póżniej zalejemy olejem.
Konfitury

Jeżeli podczas gotowania konfitur dodamy trochę soku cytrynowego, zapobiegniemy ich scukrzeniu.
listki laurowe

Żeby w zapasach kaszy, mąki czy ryżu nie zagnieżdziły się szkodniki,trzeba do każdej torebki włożyć po dwa listki laurowe.

sobota, 25 września 2010

Maseczka dla każdej cery

Maseczka z marchwi

Ucieramy dwie młode marchewki, mieszamy z jedną łyżeczką mąki ziemniaczanej i z żółtkiem, kładziemy na dobrze oczyszczoną skórę na 20 minut. Zmywamy letnią wodą. Maseczka nadaje się dla każdej cery, działa odświeżająco i wygładza skórę.

czwartek, 23 września 2010

Ogórki ukiszone w jeden dzień

Ogórki kiszone


Zielone, zdrowe ogórki myjemy w zimnej wodzie, z obu stron obcinamy czubki i układamy w garnku lub dużym słoju. Do ogórków dodajemy ząbek czosnku, na wierzch kładziemy pęczek zwiniętego kopru, zalewamy letnią, przegotowaną i dobrze osoloną wodą. Na koniec zalewamy barszczem żytnim(można kupić w buteleczkach). Na trzy części wody dodajemy jedną część barszczu.
Po 24 godzinach ogóreczki będą ukiszone i bardzo smaczne.

Jak rozpoznać jakość miodu

Miód prawdziwy


Dobry miód ma przyjemny zapach, słodki smak, a jego kolor zależy od kwiatów, z jakich pszczoły zbierały nektar. I tak : miód lipowy jest- żółty, akacjowy- biały, z gryki- brązowy, a z wrzosu i leśnych kwiatów- ciemnobrązowy. Miód często bywa fałszowany przez dodanie syropu kartoflanego. Taki miód nie krystalizuje się. Można sprawdzić czy do miodu nie dodano mąki, lub krochmalu. Należy łyżkę miodu zagotować w 1/2 szklanki wody i dodać 2 krople jodyny. Obecność tych dodatków wykaże fioletowe zabarwienie. Kropla prawdziwego miodu nie toczy się po gładkiej powierzchni. Gdy lejemy prawdziwy miód cienką stróżką, układa się w widoczną wstążkę.

Maseczka dla zwiotczałej skóry

Maseczka z białka

Białko kurze ubijamy na pianę, dodajemy kilka kropli cytryny. Nakładamy na twarz i szyję. Spłukujemy letnią wodą po 20 minutach. Maseczka idealna przy rozszerzonych porach i zwiotczałej skórze.

Maseczka odżywczo-odświeżająca

Maseczka serowo-miodowa

Maseczki proponowane w tym blogu są tak proste, że trudno z nich nie skorzystać, a zapewniam , że działanie jest równie dobre jak kupnych. I niewiele nas to kosztuje.
Maseczka serowo miodowa jest polecana dla każdej cery. Wystarczy łyżeczkę twarogu wymieszać z jedną łyżeczką miodu i gotowe. Nakładamy na twarz i szyję, zmywamy po 20 minutach letnią wodą.

środa, 22 września 2010

Maseczka jesienna

Maseczka żółtkowo-miodowa

Żółtko i kilka kropli oliwy z oliwek ucieramy, a gdy zgęstnieje, dodajemy pół łyżeczki miodu i dokładnie mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz i szyję. Po 20 minutach zmywamy letnią wodą,następnie spłukujemy skórę zimną wodą. Maseczkę taką polecamy szczególnie jesienią.

Maseczka dla cery tłustej

Maseczka z drożdży

Dwa dkg. drożdży rozprowadzamy letnim mlekiem na papkę, nakładamy na twarz na 20 minut. Maseczka ta nadaje się dla cery tłustej i zanieczyszczonej wągrami. Dla cery suchej zamiast mleka dodajemy do drożdży oliwy. Maseczkę zmywamy gorącą wodą, spłukujemy zimną.

sobota, 18 września 2010

Maseczka dla cery suchej

Maseczka z siemienia lnianego


2 łyżki siemienia lnianego zalewamy wodą i gotujemy pół godziny. Papkę, która powstała, chłodzimy, nakładamy na twarz i przykrywamy podwójną warstwą gazy nasyconej naparem z kwiatu lipy lub rumianka. Maseczkę zmywamy po 20 minutach.

piątek, 17 września 2010

Maseczka dla cery suchej

Maseczka winogronowa



Aksamitną gładkość uzyska twoja skóra, jeśli natrzesz twarz sokiem z winogron. Po 15 minutach zmywamy maseczkę zimną wodą. Maseczka ta nadaje się dla cery suchej.

środa, 15 września 2010

PORADY DOMOWE

Sprawdzone metody na insekty i szkodniki



W ostatnim czasie w jednym z programów telewizyjnych słyszałam o pladze pluskiew w  Nowym Jorku. Ponieważ sugerowano, że w niedługim czasie i u nas może być to problem, postanowiłam podać kilka starych sposobów na radzenie sobie z insektami.


- liście orzecha włoskiego są skutecznym środkiem przeciwko pchłom i
pluskwom. Wysuszone liście rozkłada sie w mieszkaniu,

- pluskwy nie znoszą zapachu piołunu, trzymają się więc daleko od miejsc,
gdzie są świeże liście piołunu,

- liście róż i sproszkowana mięta to środki przeciw pchłom,

- działanie insektobójcze ma również czosnek. Sok z czosnku używany
jest do zwalczania szkodników roślin ogrodowych i doniczkowych,

- zapachu czarnego bzu nie lubią kleszcze-dlatego dobrze jest ustawić w
naczyniach z wodą świeżo zerwane gałązki czarnego bzu między
krzewami porzeczek czy agrestu,

- tam gdzie rośnie czarny bez nie ma komarów, much, insektów. Dobrze jest
spryskać drzewa zaatakowane szkodnikami wywarem z liści.