Obserwatorzy

czwartek, 30 września 2010

Jak rozpoznać jakość mleka

Mleko i jego przetwory-jak rozpoznać ich świeżość?


- Domieszkę sody w mleku wykryjemy dodając trochę octu - mleko będzie się burzyć.

- Rozcieńczone mleko nie skupia się w postaci kropli na gładkiej(np.szklanej)płycie,
lecz nieforemnie rozlewa się.

- Rozcieńczone wodą tworzy niebieską obwódkę przy nachyleniu naczynia.

- Dodatek twarogu do śmietany poznamy rozcierając odrobinkę śmietany w palcach -
będą wyczuwalne grudki.

- Masło z dodatkiem np. margaryny , wrzucone na gorącą wodę rozpływa się w duże,
tłuste plamy.Masło takie po stopieniu jest mętne i powoli się klaruje.

Mleko nie wykipi, jeśli na dno garnka włożymy fajansowy spodeczek.

Mleko szybciej skwaśnieje, jeśli dodamy do niego szczyptę cukru.

Mleko nie zwarzy się, jeśli na litr mleka dodamy 1,5 łyżeczki cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz