Obserwatorzy

niedziela, 17 października 2010

Kuchnia-wszystko o warzywach cd.

Przygotowywanie warzyw cd.


- Zielona pietruszka, seler, koper, sałata - przechowują się dobrze w woreczku foliowym w lodówce.

- Zieloną pietruszkę i koper można przechowywać przez kilka dni, jeśli umieścimy je w suchym pojemniczku,szczelnie przykrytym. Zielenina musi być również sucha.

- Warzywa czyścimy i kroimy bezpośrednio przed gotowaniem, gotujemy pod przykryciem.

- Łyżeczka cukru dodana do wody, w której gotujemy warzywa, poprawią ich smak.

- Zamrożone warzywa wrzucamy nie rozmrożone do wrzącej wody.

- Ugotowanych warzyw nie przetrzymujemy w wodzie w której się gotowały, bo stają się wodniste i niesmaczne.

- Jeśli marchew, cebulę, pietruszkę i seler podsmażymy lekko na maśle ,to zupa będzie bardziej aromatyczna i smaczniejsza.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie dodawałem cukru do gotowania warzyw, muszę wypróbować ten sposób.

    OdpowiedzUsuń