Obserwatorzy

środa, 6 października 2010

Kuchnia-wszystko o rybach

Ryby świeże


Ryby śnięte są świeże, jeśli:

- mają różowe skrzela,
- zanurzone w wodzie opadają na dno,
- mają oczy wypukłe i błyszczące.

Ryby mrożone należy przygotowywać do spożycia zaraz po rozmrożeniu.

Przechowywanie i przygotowywanie


- Mrożoną rybę do czasu przygotowywania do spożycia należy przechowywać w zamrażarce w woreczku foliowym.

- Rybę nie mrożoną która nie będzie długo przetrzymywana, należy wyczyścić i umieścić w lodówce.

- Ryba w lodówce nie może leżeć w pobliżu masła, mleka, twarogu, inaczej produkty te nabiorą nieprzyjemnego zapachu.

- Rybę szybciej oczyścimy drobną tarką, wcześniej możemy ją na moment zanurzyć w gorącej wodzie. Rybę łatwiej się oczyści, jeśli lekko skropimy ją octem i pozostawimy na kilka minut.

Co robić aby ryba była smaczna ?


- Ryba będzie smaczniejsza, jeśli do wody w której się gotuje dodamy trochę mleka.

Jeżeli zapach ryby jest bardzo intensywny, radzę dodać dużo warzyw i przypraw do wody w której się gotuje. Można dodatkowo dodać na litr wody ok. pół szklanki wody z kiszonych ogórków.


- Gdy smażymy rybę o mocnym zapachu, dobrze jest do oleju dodać obrany i pokrojony na części ziemniak, lub wlać kilka kropli soku z cytryny.


- Kotlety rybne będą smaczniejsze, jak dodamy do nich podsmażoną cebulę.


- Ryba podsmażana bez panierki będzie ładnie zrumieniona, jak przed smażeniem osuszymy ją ręcznikiem papierowym.

- Ryba jest ugotowana, gdy łatwo odchodzą od niej płetwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz