Obserwatorzy

niedziela, 3 października 2010

Mąka i jej jakość

Jak rozpoznajemy jakość mąki ?


Dobra mąka pszenna jest biała lub lekko kremowa, mąka kartoflana jest śnieżnobiała, a żytnia jest szara.

- Jeśli naciśniemy palcem mąkę, powinien zostać na niej wyrażny rysunek skóry.

- Dobra mąka ściśnięta w dłoni zbija się w grudkę, a po otwarciu dłoni,
rozsypuje się.

- Dobra mąka ma przyjemny zapach, w smaku jest słodkawa i od razu miesza się ze śliną.

- Mąka zbija się w grudki, ma zapach stęchlizny, a więc napewno znajduje się w niej robactwo i nie nadaje się do spożycia.

- Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek,jeśli wsypiemy do niej szczyptę soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz