Obserwatorzy

piątek, 22 października 2010

Kuchnia-wszystko o jajkach

Jak sprawdzić świeżość jaj ?

- Jaja należy włożyć do pojemnika z zimną wodą.Świeże zostaną na dnie, mniej świeże podniosą się do góry, a stare wypłyną na powierzchnię.

- Wyjęte z lodówki zimne jajka szybko nam popękają podczas gotowania. Żeby tego uniknąć, należy nakłuć je igłą z szerszej strony, włożyć do zimnej wody i powoli podgrzewać.

- Zamarznięte jajka można znowu wykorzystać, jeśli wymoczymy je uprzednio przez cztery godziny w zimnej wodzie.

Jak gotować i smażyć jajka ?

- Do roztrzepanych jajek przed smażeniem dobrze jest dodać łyżkę oliwy. Jajecznica będzie smaczniejsza.

- Jajecznica będzie pulchna, gdy dodamy do niej łyżkę mleka, a gdy dodamy przed smażeniem szczyptę soli będzie miała lepszy kolor.

- Szybciej i lepiej ubijemy pianę z białek, gdy na ok 4 białek dodamy ok.1/4 łyżeczki octu i razem ubijemy.

- Jeżeli do gotującej wody dodamy łyżkę octu, białko nie wypłynie nam z pękniętego jajka.

- Przy gotowaniu jajka na twardo wsypujemy do wody trochę soli, a łatwiej nam będzie obierać jajka. Po ugotowaniu jajka wkładamy do zimnej wody i obieramy.

2 komentarze:

  1. jeśli chodzi o zamarznięte jajka to jaki jest ich okres do spożycia po rozmarznięciu chodzi mi o jajka surowe zamarznięte w skorupkach

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli chodzi o zamrażanie jajek, to lepiej oddzielić żółtko od białka i wtedy zamrozić.

    OdpowiedzUsuń