Obserwatorzy

niedziela, 21 listopada 2010

Porady kuchenne- jak ratować przesoloną zupę ?

Ratujemy przesoloną zupę

Aby uratować przesoloną zupę, proponuję wrzucić do niej kilka kromek suchego chleba, najlepsze są piętki. Sól zostanie wchłonięta ,chleb należy wyjąć z zupy. Zupa odzyska dobry smak.

Drugim sposobem na ratowanie przesolonej zupy,jest wkrojenie do niej jabłka pokrojonego na kawałki.Gotujemy ok 10 minut i wyjmujemy jabłko.

Tego sposobu nie sprawdzałam,ale być może równie skuteczny.

sobota, 20 listopada 2010

Porady kuchenne-żeby tłuszcz nie pryskał

Tluszcz nie będzie pryskał

Nikt z nas nie lubi jak podczas smażenia pączków, frytek czy chociażby wątróbki pryska po kuchni gorący tłuszcz. Często jest to nawet dosyć bolesne.Każda z nas chyba tego doświadczyła. Jest na to prosta rada.

Należy do lekko rozgrzanego tłuszczu dodać łyżkę octu winnego, soku wyciśniętego z cytryny lub rozpuszczonego kwasku cytrynowego.więcej o smażeniu

piątek, 19 listopada 2010

Smaczne mięsa

Smażenie pieczeni

Mięso podczas pieczenia należy podlewać gorącą wodą lub rosołem, bo od zimnego płynu zrobi się łykowata.

Chrupiący kurczak

Skórka kurczaka będzie chrupiąca, jeśli przed pieczeniem mięso posmarujemy majonezem.

poniedziałek, 15 listopada 2010

Jak gotujemy ziemniaki

Stare i młode ziemniaki

Czy wiecie miłe Panie, że młode i stare ziemniaki różnią się nie tylko wyglądem i smakiem, ale także zawartością skrobi.

I dlatego stare ziemniaki wrzucamy do zimnej wody i gotujemy, a młode ziemniaki i warzywa wrzucamy od razu na wrzątek.

wtorek, 2 listopada 2010

Czyszczenie biżuterii-szybkie

złoto i srebro

Właśnie wczoraj zadałam pytanie zaprzyjażnionemu jubilerowi : jak szybko można wyczyścić biżuterię złotą lub srebrną. Do tej pory oddawałam do zakładu i odbierałam w idealnym stanie (czyste i wypolerowane).

Ale są sytuacje awaryjne i trzeba szybko wyczyścić klejnocik w domowych warunkach.

I nic prostszego: Do gorącej wody wsypujemy trochę proszku do prania, wrzucamy złoto i (lub) srebro, następnie szczoteczką do zębów czyścimy, (delikatnie w zakamarkach), płuczemy, przecieramy delikatną ściereczką i...gotowe.

I tym prostym sposobem biżuteria może być zawsze gotowa do noszenia. Pozdrawiam i
życzę,żebyśmy miały Miłe Panie zawsze złote stosy do czyszczenia.