Obserwatorzy

niedziela, 16 maja 2010

KUCHNIA-PORADY

1. Ciasto na placki ziemniaczane

nie będzie nam ciemniało,jeśli dodamy do niego startą marchewkę.

- ziemniaki zwiędnięte przed obraniem wkładamy do zimnej wody na 1/2 godz.,dzięki takiemu zabiegowi nabierają jędrności i łatwo je obrać,

- zawsze do gotujących ziemniaków dodaję kilka ząbków czosnku (można dodawać inne zioła)i kilka gałązek świeżego kopru,

- ziemniaki podczas smażenia posypujemy delikatnie mąką,ładnie się wtedy zrumienią,

- frytki usmażymy szybciej i będą smaczniejsze,jeżeli zanurzymy je na kilka minut we wrzącej wodzie i pozwolimy im wyschnąć przed wrzuceniem na patelnię,

- jeżeli frytki posolimy przed powstaniem skórki (podczas smażenia),wycieknie z nich sok i nie będą dobre.


2. Zeschnięty kawałek sera

możemy z łatwością uratować,jeżeli włożymy go na 30 minut do ciepłego mleka.

- ser miękki nie spleśnieje jak do pojemnika w którym przechowujemy ser wrzucimy kostkę cukru,która wchłonie parującą z sera wodę.

3. Śmietana

podwoi swoją objętość podczas ubijania ,jeśli wcześniej schłodzimy
miskę,trzepaczkę i śmietanę.Nie zapominamy dodać szczyptę soli.

- śmietanę zanim wlejemy do zupy,wymieszajmy dokładnie z odrobiną mleka.Pamiętajmy o tym,żeby nie wlewać do zupy śmietany zimnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz