Obserwatorzy

środa, 1 maja 2013

Pyszne ciasto bez pieczenia

Wygląda tak apetycznie , że wstawiam na bloga bez próby.....ale jutro jak kupię banany będzie na pewno pychotka. Jest majówka , słońca niet - będzie za to słodko. Słoneczka życzę wszystkim.

A przepis znalazłam o tu

 

Składniki

Krem
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
Pozostałe składniki
  • 48 maślanych herbatników
  • 4 banany
  • 1 galaretka

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania kremu. W tym celu gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i mieszamy bardzo dokładnie. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe mleko wraz ze składnikami i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń, który zestawiamy z palnika. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń jest już zimny, ucieramy masło i powoli dodajemy do niego po jednej łyżce budyniu. Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Herbatniki układamy w blaszce (po 16 na warstwę). Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu, następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i dwa banany. Gdy galaretka będzie tężeć, wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego

2 komentarze:

  1. wyglada przepysznie i na pewno takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będzie pychotka :)

    OdpowiedzUsuń