Wygląda tak apetycznie , że wstawiam na bloga bez próby.....ale jutro jak kupię banany będzie na pewno pychotka. Jest majówka , słońca niet - będzie za to słodko. Słoneczka życzę wszystkim.
A przepis znalazłam o
tu
Składniki
Krem
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
Pozostałe składniki
- 48 maślanych herbatników
- 4 banany
- 1 galaretka
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania kremu. W tym celu gotujemy budyń. Z pół litra
mleka odlewamy szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do
pozostałego mleka dodajemy mąkę oraz żółtka i mieszamy bardzo dokładnie.
Gdy mleko się zagotuje, dodajemy do niego pozostałe mleko wraz ze
składnikami i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń, który
zestawiamy z palnika. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń
jest już zimny, ucieramy masło i powoli dodajemy do niego po jednej
łyżce budyniu. Powstanie pyszny budyniowy krem. W międzyczasie w gorącej
wodzie rozpuszczamy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Herbatniki układamy w blaszce (po 16 na warstwę). Na herbatniki
wykładamy 1/3 kremu, następnie pokrojonego w plasterki banana.
Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem.
Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i dwa banany.
Gdy galaretka będzie tężeć, wykładamy ją na ciasto i wstawiamy do
lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego
wyglada przepysznie i na pewno takie jest :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie pychotka :)
OdpowiedzUsuń