Przepis jest oczywiście z Kulinarnego karnetu Christophera. Musicie poszukać w wyszukiwarce na blogu. Ja tutaj wrzucam tylko przepisy , które wykonałam w domu i są mniamniuśne. A sernik jest rewelacyjny i łatwiejszy do wykonania od tradycyjnego. Od Sylwestra zrobiłam już kilka szt. i zawsze się udają. Rewelacja. Załączam fotki.
Podaję przepis skopiowany tutaj
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
2 budynie śmietankowe (40 g)
1 cukier waniliowy (16 g)
1/2 szkl. oleju
2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)
3 paczki herbatników petit
10 dag masła
Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę )
Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce.
.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie , olej, cukier waniliowy i krótko zmiksować.
Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut.
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników.
Polać ostudzony sernik
Smacznego :-)
Cieszę się,że smakuje Tobie sernik.Mnie z kolei Twój ser.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńświetny przepis koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajnie u Ciebie-bo słodko i kolorowo.Pozdrawiam i zapraszam do Dobrych Czasów.Jola
OdpowiedzUsuńI jak tu być na diecie jak się takie pyszności ogląda???
OdpowiedzUsuńPozdrawiam