Obserwatorzy

poniedziałek, 24 września 2012

Żółty ser - moja mała produkcja

Zupełnie przypadkiem przeczytałam w internecie że do serów żółtych dodawany jest barwnik szkodliwy dla zdrowia. Ponieważ jestem miłośniczką serów , postanowiłam znowu poszperać i proszę ...zrobiłam swój pierwszy ser. ...i muszę się pochwalić. Na fotkach jest ser zrobiony dwa tygodnie temu(ten pierwszy). Do tej pory zrobiłam jeszcze dwa serki( jeden to ok. 1 kg. sera) z różnymi dodatkami jak : kapary, kminek,suszony czosnek. Pychotka. W sero produkcję wpadła również moja Synowa i zaczęła robić swoje smaki a więc z dodatkiem papryki drobno krojonej, suszonych pomidorów, bazylii, ziół prowansalskich. Ponieważ Moje Dzieci mieszkają w domu obok, wymieniamy się serami. Jeżeli ktoś może podsunąć jakieś pomysły smakowe byłoby miło.



Do zrobienia sera potrzebujemy  :
1 kg twarogu tłustego (ja użyłam półtłustego z Biedronki)
1 l mleka
125g masła
1 jajko
1 łyżka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie. Następnie ser odcedzamy( nie za mocno) w momencie jak powstanie serwatka , na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól (można dodać przyprawy wg.uznania) i na koniec dodajemy sodę i ocet i dalej mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią
aluminiową, a wygodniej do foremki jednorazowej. Ja wylewając ser do foremki decyduję jaki ma być wysoki i ograniczam podwijając folię.

 Czekamy aż masa wystygnie i wstawiamy do lodówki. Ja zrobiłam wieczorem a rano ser dał się kroić w cienkie plasterki. Smacznego.



12 komentarzy:

  1. OOO, jaki świetny serowy pomysł!
    Wygląda tak smakowicie, że muszę koniecznie spróbować.
    Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł!

    a smakuje omomomomomomomomomomomomom... mniam ; )

    na pewno będę z mamą często je robiła ; *

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tym serem, w najbliższych dniach zabieram się za niego. Mężuś jest wielkim serożercą, więc się bardzo ucieszy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam,że będzie smakował. U mnie ser kupiony nikt już nie tyka. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Bardzo bardzo lubie sery :)
    Pysznosci :)
    Moze i ja sprobuje... Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dobrze, że wypróbowałaś ten przepis. Też mam dosyć sklepowej chemii.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sery wszelkiej maści .Skradłaś mi serce zamieszczając ten przepis :) Dziękuję .

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie mama robiła ser żółty, pychota był. Już dawno nie robiła.
    Pamiętam, że przy mieszaniu nieźle się trudziła.
    jak jest z mieszaniem składników w tym przepisie, ciężko?

    OdpowiedzUsuń
  8. Podczas produkcji sera dodać można wszelkiego rodzaju zioła suszone (w zależności od preferencji). Dzięki za przepis. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałem, że ser produkuje się w taki sposób. Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń