jak gotujemy młode jarzynki
-jarzynki płuczemy przed obraniem
-obieramy bardzo cienko
-nie moczymy długo w wodzie
-jeśli to możliwe gotujemy w całości,dopiero potem kroimy
-wrzucamy na wrzątek
-gotujemy krótko na mocnym ogniu
-solimy pod koniec gotowania
-odstawiamy w chłodne miejsce(jeśli mają być podane później)i odgrzewamy przed podaniem
cebula
-jeśli chcemy pozbawić cebulę ostrego smaku i zapachu,w całości wkładamy ją do gorącej a następnie do zimnej wody.Obieramy z łupinki
-przekrojona połowa cebuli nie straci smaku,jeśli przekrojone miejsce posmarujemy tłuszczem(masłem lub margaryną)
-po krojeniu cebuli przecieramy ręce solą,a następnie myjemy(stracą przykry zapach)
Im więcej koszulek otula cebulę,tym sroższa będzie zima.
pieczywo
-aby przedłużyć świeżość pieczywa do pojemnika z chlebem wkładamy surowe jabłko
-chleb świetnie przechowujemy w zamrażarce(wystudzony chleb musi być szczelnie zamknęty w woreczku foliowym).Pieczywo wyciągamy na godzinę przed spożyciem i nie wyjmując z woreczka czekamy,aż się rozmrozi
bułki i chleb możemy odświeżać na parze lub w mikrofali
przypalone danie
-lekko przypalone danie(jeżeli cała potrawa nie przeszła zapachem spalenizny)można uratować.Nie mieszając potrawy,garnek z pokrywką wstawić do zimnej wody.Po kilku minutach wyciągamy garnek i przelewamy lub przekładamy potrawę do drugiego garnka i dalej gotujemy.Przypalona część potrawy pozostanie w pierwszym garnku
Obserwatorzy
wtorek, 27 kwietnia 2010
wtorek, 6 kwietnia 2010
NASZA SZAFA
masz białe naloty powstałe po zimie na obuwiu?
-prosta sprawa.Przecieramy buty szmatką zwilżoną 10% octem,a po wyschnięciu dokładnie czyścimy.
piątek, 2 kwietnia 2010
NASZA SZAFA
czarny tshirt
-chcesz,żeby twój ulubiony czarny podkoszulek nigdy nie spłowiał? To proste: od czasu do czasu wypłucz ciuszek w piwie.
NASZA SZAFA
prasowanie teksasowych ciuszków
-Ciuszki teksasowe (również z lnu )po odwirowaniu,i lekkim przesuszeniu wkładamy do worka foliowego i wkładamy na godzinę lub dwie do lodówki.Potem prasowanie jest samą przyjemnością.
Subskrybuj:
Posty (Atom)